Mārrutku un etiķa mērce
Nomazgātus un notīrītus mārrutkus sarīvē uz dārzeņu rīves, pēc tam mārrutkus nedaudz pakapā ar nazi, ieliek traukā, pārlej ar verdošu ūdeni, aiztaisa trauku ar vāku. Kad mārrutki atdziest, pieliek etiķi, sāli un cukuru un samaisa.
Mērci pasniedz pie aukstiem un karstiem zivju un gaļas ēdieniem.
300 g mārrutku (sakņu), 250 g 9% etiķa, 450 g ūdens, 2 tējkarotes smalkā cukura un 2 tējkarotes sāls.
Mārrutku un biešu mērce
Mērci pagatavo, kā aprakstīts iepriekš, tikai vēl pievieno izvārītu uz smalkās dārzeņu rīves sarīvētu bieti.
Šādu mērci pasniedz pie gaļas un zivju galertiem, aukstiem dārzeņiem, speķa, ceptas cūkgaļas.
300 g mārrutku (sakņu), 200 g biešu, 250 g 9% etiķa, 450 g ūdens, 2 tējkarotes smalkā cukura un 2 tējkarotes sāls.
Mārrutku un skāba krējuma mērce
Sagatavotos un sasmalcinātos mārrutkus samaisa ar skābu krējumu, pieliek sāli, cukuru un samaisa.
Mērci pasniedz pie vārītas un aukstas cūkgaļas un galerta, kā arī aukstas zivs.
300 g mārrutku (saknes), 700 g skāba krējuma, l½ tējkarotes smalkā cukura un llJ2 tējkarotes sāls.
Sviests ar mārrutkiem
Sviestu saputo un samaisa ar sīki sarīvētiem mārrutkiem. Iegūto masu smērē uz maizes. 200 g sviesta, 50 g sarīvētu mārrutku.
Mārrutki ar āboliem
Uz smalkās dārzeņu rīves sarīvē mārrutkus, bet rupjās — svaigus ābolus. Visu samaisa.
Galdā pasniedz kā izsmalcinātu piedevu pie gaļas un putnu gaļas.
50 g sarīvētu mārrutku, 2 lieli āboli.